زیارت چیست ؟
زیارت چیست ؟ زیارت یعنی دیدار . واژه زیارت از ((زَارَ)) و (( یَزُورَ)) می آید . به معنای دیدار کردن و مواجه شدن . ما در زبان فارسی می...
زیارت چیست ؟
زیارت یعنی دیدار . واژه زیارت از ((زَارَ)) و (( یَزُورَ)) می آید . به معنای دیدار کردن و مواجه شدن .
ما در زبان فارسی می گوییم : ((می رویم دیدن فلانی)) همین یعنی زیارت .
معمولا هم انسان به زیارت جایی می رود که احساس نیاز می کند: من چون دوست دارم در درس هایم موفق بشوم ؛ به دیدن کسی می روم که او نیز در درس هایش موفق شده است تا از او فرمول موفقیت را بپرسیم. مردم به زیارت و دیدار آن هایی می روند که در المپیاد، میادین ورزشی و عرصه های مختلف زندگی مقام می آورند. این نشان می دهد که مردم برای استفاده به زیارت می روند ؛ پس در زیارت یک معنا نهفته است ؛ اینکه من به کمالی نیاز دارم و آن شخصی هم که می خواهم به زیارتش بروم، کمالی دارد که من نیاز دارم واز آن استفاده کنم.
تعریف زیارت
زیارت یعنی تمایل یافتن، از سه رکن «زائر»، «مزور» و «گرایش قلبی» تشکیل می شود که اگر هر یک از این سه رکن نباشد، زیارت مفهوم نخواهد داشت. اهمیت زیارت از آن جاست که عامل ارتباط و وابستگی انسان به اهل بیت و منشأ خیرات و برکات و نزول فیض و اجر و ثواب است. در روایات بر فضیلت زیارت پیامبر اکرم (ص) و امامان معصوم (علیهم السلام) تأکید شده و اهداف و آثار فراوانی برای آن شمرده شده است. همچنین در فرهنگ اسلامی برای اعمال عبادی ازجمله زیارت، آداب و دستورهای ویژه ای وجود دارد که در زیارت نامه های معصومان ذکر شده است.
زیارت، بر قرار کردن ارتباط قلبی با حجت خدا و خود را در تشعشع فیض او قرار دادن است.
زیارت، دیداری است مشتاقانه و عاشقانه در پیشگاه معشوقی که او خود عاشق خداست.
زیارت، احترام و گرامیداشت مزور و بزرگ شمردن بزرگان دین است.
زیارت، جلوه ای از محبت و مودّت بر ولی خدا و ادای اجر رسالت است .زیارت، رشته ای از باورها و اعتقادات مذهبی است که با احساسات پاک و عواطف عالی انسانی همراه می گردد.
زیارت، نه پرستش مردگان بلکه دیدار زندگان حقیقی است با چشم دل؛ قرآن می فرماید:
((وَلا تَحسَبَنَّ الَّذینَ قُتِلُوا فی سَبیلِ اللَّه امواتاً بَلْ احیاءٌ عند رَبِّهم یرزقون فَرِحینَ بِما اتاهُم اللَّهُ مِن فَضلِهِ))
ای پیامبر! هرگز گمان مبر کسانی که در راه خدا کشته شدند، مردگانند! بلکه آنان زنده اند، و نزد پروردگارشان روزی داده می شوند. آن ها به خاطر نعمت های فراوانی که خداوند از فضل خود به ایشان بخشیده است، خوشحالند.
زیارت، برقرار ساختن ارتباط واقعی با حجت الهی است.
زیارت، بیعت مجدد مأموم است با امام، اعلام وفاداری است با رهبر و ابراز بی زاری از هر باطل و طاغوت است.
زیارت، نشانه ایمان، صداقت و قدرشناسی است و وسیله بالا بردن معارف و اخلاق انسانی می باشد.
زیارت در قرآن
از آنجا قرآن مهمترین تکیه گاه فکری و عملی مسلمانان است به بررسی کوتاه پیرامون زیارت در قرآن می پردازیم
سیره پیامبر این بود که بر جنازه مردگان نماز می خواند. و بر سر مزارشان می ایستاد و برایشان دعا و طلب مغفرت می کرد. قرآن پیامبر صلی الله علیه و آله را از نمازگزاردن و زیارت قبور منافقان نهی نمود و فرمود: وَ لا تُصَلِّ عَلی أَحَدٍ مِنْهُمْ ماتَ أَبَداً وَ لا تَقُمْ عَلی قَبْرِهِ إِنَّهُمْ کفَرُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ ماتُوا وَ هُمْ فاسِقُونَ
بر هیچ یک از آنان نماز نخوان و بر کنار قبرش نایست چرا که آنها به خدا و رسولش کافر شده و در حال فسق از دنیا رفته اند. مفهوم آیه جواز زیارت را می رساند.
قرآن ضمن نقل داستان اصحاب کهف می فرماید: گروهی به زیارت قبور آنها آمدند و گفتند ما مسجدی در کنار مدفن آنها می سازیم تا خاطره آنان فراموش نشود و مورد زیارت قرار گیرند.
زیارت امامان معصوم
زیارت امامان معصوم علیه السلام یک سیر و سفر کامل معنوی در وادی محبت و معرفت خدا و توحید است .
همان طور که حج یک سیر الی الله است ،زیارت امامان معصوم علیه السلام هم مثل حج مقبول است ؛ بلکه هر قدمش ثواب یک حج مقبول دارد؛ بنابراین زیارت امام هم مصداق فرار الی الله است . آدم باید از گناهان و غفلت هایی که در وجودش هست ، از شرک های خفی ، حساب و کتاب بازکردن برای غیرِخدا ، ترس از غیرِ خدا و دل بستنن به غیرِ خدا فرار کند و به توحید روی بیاورد.
انسان وقتی به سمت امام (حجت خداوند) حرکت می کند، در واقع یک سفر کامل معنوی را آغاز کرده و اگر این سیر معنوی خوب انجام شود و انسان مراقب باشد نتیجه سفر بسیار با برکت است. در روایات زیارت سید الشهداء علیه السلام این تعبیر آمده است ؛ ((اگر کسی قبر سیدالشهداء علیه السلام را زیارت کند، گویا خداوند متعال را در فوق عرش او زیارت کرده است .))
زیارت به خاطر حس کمال خواهی انسان است یعنی حس کمال خواهی او باعث میشود که به زیارت برود
دیگر نوشتهها