تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۱۰/۲۶
شماره : ۴۶

ضریح ها و رواق های سیدالشهدا علیه السلام

معرفی ضریح های حرم مطهر امام حسین علیه السلامحرم امام حسین علیه السلام تنها حرمی است که دارای پنج ضریح است. اولین ضریح حرم مطهر مربوط به سیدالشهداء(ع) است. امام...

ضریح ها و رواق های سیدالشهدا علیه السلام

معرفی ضریح های حرم مطهر امام حسین علیه السلامحرم امام حسین علیه السلام تنها حرمی است که دارای پنج ضریح است. اولین ضریح حرم مطهر مربوط به سیدالشهداء(ع) است. امام سجادعلیه السلام پیکر مطهر امام حسین علیه السلام را با کمک ملائکه در همین محل اکنونی و پیکر مطهرحضرت علی اکبرعلیه السلام را پایین پای امام(ع) دفن کردند. علت شش گوشه بودن این ضریح مطهر این است که در گوشه پایین پای سید الشهداء علیه السلام حضرت علی اکبر (ع) دفن شده است.

ضریح دوم مربوط به ضریح شهدای کربلا می باشد؛ ازشیخ مفید نقل درکتاب ارشاد نقل است، شهدای بنی هاشم باکمک قبیله بنی اسد در پایین پای حضرت علی اکبر (ع) و شهدای اصحاب را پایین پای شهدای بنی هاشم دفن کردند. در حال حاضر ضریحی به عنوان نماد محل دفن شهدای کربلا قرار داده شده است، ولی با توجه به اندازه کوچک ضریح، قطعاً محل دفن شهدا وسعت بیشتری دارد و زائران هنگام قدم‌زدن در آن محل،بهتر است توجه کنند که روی قبور شهدای کربلا گام برمی‌‌دارند.
ضریح سوم در حرم سیدالشهدا، متعلق به حبیب بن مُظاهر است. همه شهدا در پایین پای امام حسین دفن شده‌اند بجز سه شهید، یکی حضرت ابوالفضل العباس علیه السلام که در همان محلی که پیکر مطهرشان بود، امام سجاد علیه السلام ایشان را دفن کردند. دومین شهید، حر بن یزید ریاحی است، تنها شخص شهیدی که درواقعه کربلا سر از بدنش جدا نشد و تنها شخص شهیدی که پیکرش در کربلا زیر سم قرار نگرفت. یاران حرّ از عمر سعد اجازه گرفتند و شهید را نزدیک قبیله به خاک سپردند. و سومین شهیدی که در پایین پای امام حسین و علی اکبر(ع) دفن نشد، حبیب بن مُظاهر اسدی می باشد. به دلیل اینکه ایشان، بزرگ قبیله بنی اسد بود، اشخاصی که از آن قبیله برای دفن شهدا به کربلا آمده بودند، از امام سجاد علیه السلام اجازه گرفتند و ایشان را در بالای سر اباعبدالله الحسین (ع) دفن کردند. حبیب کسی است که روی قبر مطهرش این حدیث زیبا از امام حسین (ع) نوشته شده است: «یَا حَبیب! لَقَدْ کُنْتَ فَاضِلاً تَخْتِمُ الْقُرآنَ فِی لَیْلَة وَاحِدَة: تو مرد دانشمند و بافضلى بودى و قرآن را در یک شب یک ختم مى نمودى.»ضریح چهارم در حرم مطهر امام حسین(ع) همان ضریح قتلگاه است که به دلیل شهرت اتفاقات آن، از اشاره مجدد خودداری می شود. ضریح پنجم در حرم مطهرمربوط به ابراهیم مجاب؛ ابراهیم نوه امام موسی کاظم علیه السلام است. معرفی تعدادی از رواق های حرم مطهر سیدالشهدا علیه السلامحرم مطهر امام حسین(ع) دارای چهار رواق و راهرو می باشد که در چهار طرف ضریح مطهر امام حسین(ع)، قرار گرفته که دوتای آن ۴۰ متر و دوتای دیگر، ۴۵ متر مساحت دارد. اولین رواق، رواق حبیب است که از مرقد مطهر حبیب تا ضریح امام حسین علیه السلام می باشد. رواق دوم، رواق ابراهیم مجاب میباشد که از مرقد ابراهیم تا قتلگاه می باشد. سومین رواق، رواق علما یا فقیهان است که پایین پای امام حسین (ع) میباشد و به دلیل دفن عالمان دینی بزرگی مثل آیت الله وحید بهبهانی در این قسمت به رواق فقیهان مشهور شده. چهارمین رواق به رواق سلاطین یا پادشاهان شهرت دارد که پشت سر اباعبدالله (ع) می باشد. پادشاهان آل بویه، صفوی و قاجاردر این رواق دفن هستند. میرزا تقی‌خان هزاوه‌ای مشهور به امیرکبیر، صدر اعظم معروف و شهید عصر ناصرالدین شاه هم در این رواق به خاک سپرده شده اند.

ضریح رواق حرم سیدالشهدا امیرکبیر سلاطین علما حبیب مجاب ابراهیم مظاهر پیکر قبیله بنی اسد کربلا هاشم دفن علی اکبر صفوی قاجار

دیگر نوشته‌ها

شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم