تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۱۱/۲۸
شماره : ۸۰

معرفی امامزاده موسی مبرقع علیه السلام(قم)

جایگاه امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام): بعد از حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) و مسجد مقدس جمکران، یکی از قطب های زیارتی مهم استان قم زیارتگاه امامزاده موسی مبرقع (علیه...

معرفی امامزاده موسی مبرقع علیه السلام(قم)

جایگاه امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام):
بعد از حرم حضرت معصومه (سلام الله علیها) و مسجد مقدس جمکران، یکی از قطب های زیارتی مهم استان قم زیارتگاه امامزاده موسی مبرقع (علیه السلام) فرزند بلافصل امام جواد (علیه السلام) است.
جایگاه بالای معنوی این امامزاده‌ باعث شده تا زیارتگاه ایشان مورد توجه و محبت مردم قم و سایر زائرین قرار گیرد و زائرانی که به شهر قم سفر می کنند به ویژه زائرانی که از دیگر کشور ها مانند هند، پاکستان ، افغانستان و عراق ، به این شهر می آیند به زیارتگاه امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) نیز مشرف شوند و ایشان را زیارت کنند.
مادر ایشان بانویی پاکدامن به نام سمانه از اهالی مغرب بود که به داشتن اخلاقی نیکو مشهور بودند و در امور معنوی به جایگاهی دست یافته بودند که ایشان را را مادر فضیلت خطاب می‌کردند.
امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) در صریا در چند کیلومتری شهر مدینه چشم به جهان گشودند، ایشان دارای چهره بسیار زیبایی بودند و رخسار زیبای ایشان باعث شده بود که افراد را شیفته خود کنند و اینطور نقل شده که جهت پنهان کردن این چهره ی زیبا کمتر در انظار عمومی رفت و آمد میکردند و معمولا پوششی بر صورت خود قرار می دادند و به همین علت، به موسی مبرقع معروف شدند.
امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) شش سال داشتندکه پدربزرگوارشان امام جواد (علیه السلام) به شهادت رسیدند و بعد از آن، نزد برادر بزرگترش امام هادی (علیه السلام) پرورش یافت. و معارف و احکام دینی را از امام هادی (علیه السلام) آموختند و به درجات بالای علمی دست یافتند بطوری که شیعیان، ایشان را به عنوان شخصی عالم و آراسته به فضیلت می‌شناختند.
ایشان همیشه مطیع برادرشان امام هادی (علیه السلام) بودند و به دلیل احترام و جایگاه بالایی که برای ایشان قائل بودند، مراجعات و سوالاتی که می شد را به برادر خود ارجاع می‌دادند تا از این طریق توجه شیعیان را به جایگاه امامت ایشان بیشتر جلب کنند.
هجرت امامزاده موسی مبرقع (علیه السلام) به قم:
با توجه به اینکه امامزاده موسی مبرقع (علیه السلام) در زمان امامت پدر و برادر خود مشاهده میکردندکه افرادی از شیعیان قم با آن بزرگواران در ارتباط هستند؛ متوجه شدندکه قم در این دوران از مراکز مهم شیعیان شمرده می شود. و علاوه بر آن در وصف شهر قم و تحسین مردم این شهر از پدر و برادر بزرگشان نکاتی را شنیده بودند و از ارادت مردم قم نسبت به ائمه اطهار(علیهم السلام) و فرزندان آنان مطلع بودند که مجموع این تعاریف و ارادات مردم قم باعث شد تا این امامزاده بزرگوار جهت دور شدن از ستم ظالمان خلافت به قم مهاجرت کنند.
امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) جهت در امان ماندن از ظالمان حکومت عباسی به صورت ناشناس از عراق به ایران مهاجرت کردند و وارد قم شدند و به دلیل اینکه بزرگان عرب شهر ایشان را نمی شناختند به استقبالشان نرفتند و پیام دادند که از این شهر هجرت کنند. امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) بدون هیچ مخالفت و مقاومتی به کاشان هجرت کردند.
بعد از آنکه بزرگان و روسای طایفه های عرب قم؛ ایشان را شناختند به سمت کاشان راهی شدند تا از ایشان عذرخواهی کرده و دعوت کنند که به قم برگردند که البته با اصرار زیاد آنان در نهایت امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) قبول کردند و راهی قم شدند که در بدو ورود با استقبال با شکوهی روبرو شدند و همچنین برای ایشان خانه‌ای در محله چهل اختران قم که در حال حاضر زیارتگاه ایشان است خریداری شد و در اختیارایشان قرار داده شد.
براساس اسناد تاریخی امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) به مدت چهل سال در قم اقامت داشتند و در طی این چهل سال همواره مورد احترام و محبت عالمان و بزرگان شهر قم بودند و سرانجام در سال ۲۹۶ قمری و در سن ۸۲ سالگی از دنیا رفتند و بعد از تشییع شکوهمند توسط شیعیان در همان محل اقامتشان به خاک سپرده شدند.
زیارتگاه امامزاده موسی برقع(علیه السلام):
تاریخ ساخت زیارتگاه امامزاده موسی مبرقع(علیه السلام) در دست نیست و اطلاعات مشخصی در این باره وجود ندارد. درکتاب گنجینه آثار قم به دو کتیبه اشاره شده. کتیبه اول مربوط به سال ۸۵۱ هجری قمری است که نامی از بانی در آن ذکر نشده. البته اکنون این کتیبه بر سردر این بقعه وجود ندارد، ولی نویسنده کتاب گنجینه آثار در سال ۱۳۰۹ هجری قمری آن را دیده است که متن روی کتیبه چنین بوده : «این مکان، قبور جمعی از سادات و امامزادگان است که در این مکان مدفون شده اند».
دومین کتیبه مربوط به سال ۹۵۳ هجری قمری است و متعلق به دوران صفویه و سلطنت شاه طهماسب . این کتیبه در بالای در ورودی قرار دارد و متن آن با خط ثلث نوشته شده است: «قد صدرالحکم المطاع ببناء هذه العمارة الشریفة عن اعلیحضرت سلطان سلاطین‌الزمان ابوالمظفر بهادرخان شاه طهماسب، خلّدالله ملکه و سلطانه و افاض علی‌العالمین برّه و احسانه، فی شهور سنة ثلث و خمسین و تسعمأة‌».
بازسازی پوشش گنبد مربوط به همین دوران است که توسط استاد سلطان قمی معمار انجام شده. بقعه امامزاده مربع شکل است که هر ضلع آن حدود ۱۲ متر و ارتفاع آن تا زیر گنبد ۱۴ متر است.

امامزاده موسی مبرقع زیارتگاه حضرت معصومه قم گنبد صحن رواق مرمت کتیبه مشرف زائر جایگاه زیارت صریا مدینه شهادت امام جواد علیه السلام معارف احکام امامت هجرت شیعیان عباسی کاشان اقامت آثار_تاریخی عالمان خط ثلث صفویه

دیگر نوشته‌ها

شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم