تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۱۱/۹
شماره : ۶۳

معرفی امامزاده شاهرضا علیه السلام (اصفهان)

امامزاده شاهرضا یکی ازمقبره های متبرکه معروف در کشور است. این زیارتگاه مقدس از دوران قدیم تا به امروز مورد احترام و توجه مردم قرار داشته به همین جهت، در...

معرفی امامزاده شاهرضا علیه السلام (اصفهان)

امامزاده شاهرضا یکی ازمقبره های متبرکه معروف در کشور است. این زیارتگاه مقدس از دوران قدیم تا به امروز مورد احترام و توجه مردم قرار داشته به همین جهت، در دوران های حکومتی مختلف مورد بازسازی و مرمت های زیادی قرار گرفته و همچنین این امامزاده محل دفن علما و شخصیت‌های مؤثر تاریخ ایران می باشد.
مردم شهرضا لحظات تحویل سال را در کنار امامزاده شاهرضا منتظر مینشینند به جهت اینکه سال نو را در یک محل مقدس و متبرک شروع کنند. سالیان زیادی است که شهروندان این شهر انس و الفتی با امامزاده شاهرضا دارند، مردم این شهر با افتخار خود را میزبان حضرت شاهرضا (علیه السلام) دانسته که نشانه‌های ارادتشان به میهمان در گفتار و کردارشان همواره نمود دارد.
امامزاده شاهرضا که در شمال شهرستان شاهرضا می باشد به روایتی یکی از برادران امام رضا (علیه السلام) و به روایت دیگر یکی از سادات حسنی است و ساختمان این امامزاده دردوران حکومت شاه اسماعیل صفوی بنا شده است که در سال‌های اخیر بازسازی شده است.
سال‌هاپیش امامزاده شاهرضاساختمانی قدیمی داشت، ورودی ساختمان مانند اکثر منزل های قدیمی دالان و راهروی سرپوشیده‌ای داشت که بازارچه ‌کوچکی بود که این بازارچه دارای حجره‌های قدیمی با درهایی از جنس چوب بود.
اطراف صحن اتاق‌هایی بنا شده بود که اکثرا مقبره‌های خانوادگی بودند، در مرکز صحن حوض بزرگی قرار داشت، این صحن از طریق یک راهروی باریک به صحن دوم منتهی میشد که در واقع صحن دوم حیاط اندرونی بود ، ساختمان اصلی مزار امامزاده در گوشه‌ سمت قبله صحن دوم قرارداشت که دارای گنبدی به سبک مساجد اصفهان بود.
آرامگاه شهدای بزرگ در جوار امامزاده شاهرضا:
در این زیارتگاه مزار بزرگانی چون شهید همت، شهید حیدرپور، شهید طباطبایی قراردارد که مورد توجه و احترام زائران می باشد.
امامزاده شاهرضا ۳ از صحن جنوبی، شمالی ومرکزی و صحن علمای حرم تشکیل می شود. صحن شمالی حرم دارای ۴۰۰ متر مساحت می باشد که کتابخانه وموزه حرم در این صحن قرار دارد و در آن کتابخانه کتابهای قدیمی تاریخی در معرض بازدیدکنندگان و زائران قرار گرفته است.
در این کتابخانه علاوه برکتاب ها و آثار قدیمی دو درب صحن قدیم معرق‌کاری شده و بسیار زیبا که اهدایی نوه ناصرالدین(اکبر میرزا) رصام الدوله و وقف اوست، نگهداری می‌شودو همچنین در کنار آثار عتیقه و باستانی، وسایل شخصی شهدا گرانقدر هشت سال دفاع مقدس نگهداری می شود.
در ضلع جنوبی امامزاده ۸ باب زائرسرا ودر ضلع غربی ۱۲ باب برای آسایش زائرانی که از مسیرهای دور و نزدیک به امامزاده مشرف میشوند ساخته شده.
مساحت زیربنای حرم 540 متر است که این مساحت شامل رواق ها نیز میشود، گنبد و گلدسته های امامزاده از کف ۲۴ متر ارتفاع دارد و زیبایی و چشم انداز امامزاده را دوچندان نموده است.
ضریح بسیار زیبای امامزاده که بصورت معرق کاری شده چوب و فلز است به ابعاد ۴×۳ روی سنگ مزار قرار گرفته است.
آئینه کاری های امامزاده به دوران قاجاریه می رسد و تزئینات داخلی امامزاده به فرمان «بانوی عظمی» دختر ناصرالدین شاه قاجار انجام شده و دو در خاتم‌کاری بسیار با ارزش در ورودی رواق‌ها قرار داشته که طبق فرمان قهرمان میرزا صارم‌الدوله ساخته شده است که در حال حاضر در موزه آستانه مقدسه نگهداری می شود.
بازار جدید در جوار امامزاده شاهرضا:
در سالیان قبل بازار قدیمی منتهی به حرم وجود داشته که بانی آن جعفرخان بود، در حال حاضر آن بازار تخریب و بازارجدیدی به جای آن شده.
به دلیل اینکه این زیارتگاه بین اصفهان و شیراز قرار دارد، در گذشته مسیر پر ترددی برای تاجران، نظامیان و .... بوده که که در پی سیاست توسعه راه‌ها و برقراری امنیت برای تاجران، شاه عباس اول صفوی دستور ساخت کاروان‌سراهایی در اطراف جاده‌ها می‌کند و در این بین یک کاروان‌سرای شاه عباسی نصیب شاهرضا شده که در قسمت شمالی حرم واقع شده است.
ملک التجار اصفهانی این کاروانسرا را خریداری کرده و به همین سبب آنجا به کاروانسرای ملک شهرت یافت که امروزه به صورت هتلی مجلل به نام هتل منتظران در آمده .

حرم صحن رواق امامزاده زیارتگاه باستانی متبرک مطهر مقدس مرمت علما شهرضا شاهرضا امام رضا حجره شهید همت زائر کتابخانه موزه ناصرالدین قاجار خاتم کاری گنبد گلدسته صفویان هتل منتظران کاروانسرا علیه السلام اصفهان

دیگر نوشته‌ها

شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم