معرفی حرم امامین عسکریین علیه السلام
حرم مطهر امام هادى (علیه السلام) و امام حسن عسکرى(علیه السلام)که به حرم عسکریین معروف است از گذشته تاکنون، از مهم ترین زیارتگاه های شیعیان در جهان بوده و وجود...
حرم مطهر امام هادى (علیه السلام) و امام حسن عسکرى(علیه السلام)که به حرم عسکریین معروف است از گذشته تاکنون، از مهم ترین زیارتگاه های شیعیان در جهان بوده و وجود این حرم در سامرا باعث شده این شهر یکی از چهار شهر زیارتی مهم شیعیان درکشور عراق، باشد.
این بقعه در طول حیات امام هادی علیه السلام و امام حسن عسکری (علیه السلام)، منزل آنها بود وبعداز شهادت در آنجا به خاک سپرده شدند. اولین ساختمان بر آرامگاه این دو امام بزرگوارمربوط به قرن چهارم هجرى است که تاکنون همواره تجدید و مرمت شده و وسعت یافته است. گنبد این حرم مطهر یکى از بزرگترین گنبدها در جهان است، محیط این گنبدِ بزرگ زیبا، ۶۸ متر است و در آن۷۲ هزار کاشى طلا کار شده است. در دوطرف این گنبد دو گلدسته طلایى زیبا ساخته شده که هر کدام داراى ۳۶ متر طول است.
در سال ۱۲۰۰ ق. به جاى گنبد کهنى که در سال ۳۳۳ ق. ناصرالدوله حمدانى آن را ساخته بود، گنبد دیگرى ساخته شد. در زیر گنبد حرم ، ضریح نقرهاى زیبایى قرار داشته که توسط هنرمندان اصفهانى ساخته شده بود. داخل ضریح آرامگاه دو امام معصوم و حکیمه خاتون دختر امام جواد(علیه السلام) و همچنین نرجس خاتون همسر امام حسن (عسکرى علیه السلام) و مادر امام زمان است.
داخل حرم و بخش هایى از رواق ها به طور زیبایى آینهکارى شده که توسط ایوانى فراخ و مسقف به صحنى که گرداگرد حرم راست راه مىیابد. یکی از ویژگی هاى این صحن فاقد حجره بودن آن است.
در شمال غربى صحن حرم، صحن و ایوان و مسجدى بزرگ با گنبدى کاشىکارى شده ساخته شده که به «مجموعه غیبت» شناخته می شود. در زیر این مجموعه زیرزمینى وجود دارد که به سرداب غیبت نام دارد و لازم به ذکر است این مجموعه قسمتی از منزل حضرت عسکرى (علیه السلام) بوده که در این محل به عبادت مىپرداخته وبعد از او محل اقامت امام زمان (علیه السلام ) بوده است. این محل از گذشته برای شیعیان اهمیت داشته و به این دلیل که که محل عبادت سه امام بوده، از قداست و احترام زیادی برخوردار است.
به وسیله پلههایى به زیرزمین رفتن امکان پذیر می باشد. فضاى اصلى و قدیمی زیرزمین عبارت است از تالارى مربع مستطیل به ابعاد ۳*۵ متر. در شرق این تالار محیطی است که پنجرهاى چوبی دارد و محلی برای عبادت امام (علیه السلام) بوده است. این پنجره که در عبادتگاه است از با ارزشترین آثار بجا مانده از دوران عباسیان است و کتیبه ای کهن دارد. این پنجره طبق فرمان الناصر الدین اللَّه که از خلیفه های عباسی که علاقه زیادی به اهل بیت علیهم السلام داشت به در سال ۶۰۶ ق. ساخته شده است. در کاشىکارى داخل این بقعه نام ناصرالدین شاه قاجار درج شده است که در سفر عتبات خود به زیارت این زیارتگاه مشرف شده است. کاشی کاری هاى صحن و همچنین سردرهاى ورودى از زمان قاجاریه هستند.
متأسفانه در محرم ماه ۱۴۲۷ ه.ق، با شروع جنگ های فرقهای در عراق که کمی بعد از سقوط رژیم بعثی کشور عراق آغاز شد، تعدادی از نیروهای سلفی وابسته به سازمان تروریستی القاعده، با پوشش لباس پلیس عراق، وارد حرم مطهر امامین عسکریین (علیهماالسّلام) شدند و این حرم شریف را بمب گذاری کردندکه در پی آن گنبد و قسمتهایی از بنای حرم مطهر تخریب شد. همینطور، در آستان مقدس سامرا در ۲۷ جمادی الاولی ۱۴۲۸ ه.ق (۱۳۸۶ ه.ش)، دو انفجار تروریستی اتفاق افتاد که گه باعث شد، گلدسته های این آستان مقدس و قسمت های دیگری از حرم مطهر تخریب شود و همچنین سقف سرداب غیبت تخریب شد.
بعداز این تخریب ها، شیعیان سریعا با بخشش هدیه های نفیس و کمکهای نقدی، آمادگی خود را ببه جهت مرمت آستان مقدس سامرا اعلام کردند و کار بازسازی با اجرای ستاد بازسازی عتبات عالیات ، آغاز شد و سال ۱۳۹۴ شمسی به خاتمه یافت.این گنبد حدودا با 23 هزار خشت طلا پوشیده شده است. همچنین ضریح حرم به کوشش آیت الله سید علی سیستانی ساخته شده است.
دیگر نوشتهها