تاریخ نوشته: ۱۴۰۲/۱۲/۱۷
شماره : ۹۰

معرفی زیارتگاه های استان اصفهان

امامزاده های اصفهان از مکان های دیدنی و زیارتی این شهر به شمار می روند و قدمت، شهرت و محبوبیت آن‌ها باعث شده هرساله تعداد زیادی از زائرین و سافران...

معرفی زیارتگاه های استان اصفهان

امامزاده های اصفهان از مکان های دیدنی و زیارتی این شهر به شمار می روند و قدمت، شهرت و محبوبیت آن‌ها باعث شده هرساله تعداد زیادی از زائرین و سافران به اصفهان سفر کنند.در این مقاله به معرفی برخی از این زیارتگاه ها میپردازیم.
زیارتگاه مقدس امامزاده اسماعیل (علیه السلام)
زیارتگاه امامزاده اسماعیل (علیه السلام) در حاشیه شرقی خیابان هاتف واقع شده است. طبق روایت و اعتقاد مردم این منطقه، نسب ایشان به امام حسن مجتبی (علیه السلام) بر می گردد.
بنای اصلی این زیارتگاه و مسجد آن متعلق به قرن هشتم هجری قمری می باشد که دارای تزیینات و معماری های دوران سلجوقی و صفوی می باشد. آثار تاریخی و اشیاء مختلفی در زیارتگاه به چشم میخورند که مربوط به این دورانند. این بقعه از مکان‌های مقدس و مورد توجه و محبت مردم اصفهان است.
آستان مقدس امامزاده باقر (علیه السلام)
زیارتگاه امامزاده باقر (علیه السلام) از بناهای تاریخی زمان حکومت قاجاریان به شمار می رود. این زیارتگاه که حدودا 80 متر مربع وسعت دارد بیشتر از ۲۰۰ سال قدمت دارد و نسب ایشان به امام محمد باقر (علیه السلام) بر می گردد. صحن، بارگاه و کتیبه‌ای سنگی که متعلق به سال ۱۲۷۰ هجری قمری هستند ازقسمت های اصلی و تاریخی این زیارتگاه هستند. ضریح این زیارتگاه بصورت چوبی و معرق کاری شده است که دارای پنجره های برنجی است .
نمای خارجی زیارتگاه در چندین سال گذشته با تزیینات آجری و کاشی‌کاری مرمت شده است. و همچنین داخل زیارتگاه به وسیله نقاشی‌هایی روی دیوارها و اشعار مذهبی، مزین شده .لازم به ذکر است حسینیه، کتابخانه، مجموعه فرهنگی و سالن اجتماعات ازدیگر امکاناتی هستند که در این زیارتگاه ساخته شده .
زیارتگاه مطهر امامزاده احمد (علیه السلام)
زیارتگاه امامزاده احمد (علیه السلام) شهر اصفهان از مکان‌های تاریخی مربوط به زمان صفویه است. این زیارتگاه فاصله کمی با میدان نقش جهان اصفهان و خانه مشروطه دارد. نسب امامزاده احمد (علیه السلام) به امام محمد باقر (علیه السلام) بر میگردد. سنگ روی مزار این زیارتگاه تاریخ ۱۱۱۵ هجری قمری را نشان می‌دهد وساخت ضریح چوبی آن مربوط به زمان قاجار است.
دو کتیبه‌، یکی سردر صحن امامزاده و دیگری داخل بقعه قرار دارند که هر دو به قلم «علی نقی امامی» و به خط ثلت نوشته شده اند. این کتیبه‌ها متعلق به دوران شاه سلطان حسین صفوی و سال ۱۱۱۵ هجری قمری می باشند. همچنین در ایوان غربی زیارتگاه کتیبه‌ای به خط نستعلیق برجسته قرار دارد که تاریخ آن مربوط به سال ۱۲۴۷ هجری قمری و زمان فتحعلی شاه قاجار می باشد.
از دیگر بخش‌های جالب و دیدنی زیارتگاه امامزاده احمد (علیه السلام) می‌توان سنگ سومنات را نام برد. این سنگ سیاه شفاف با سه متر طول در مجاورت درب ورودی قرار دارد. مردم اعتقاد دارند که سنگ سومنات به دستور سلطان محمود غزنوی از هند به ایران منتقل شده است. کتیبه‌ای به خط نسخ در زیارتگاه قرار دارد که تاریخ ۵۶۳ هجری قمری را نشان می‌دهد. کتیبه سقاخانه و کتیبه ضریح از دیگر آثار و اسناد مهم در این بنای تاریخی هستند.
زیارتگاه امامزاده شاه کرم (علیه السلام)
زیارتگاه امامزاده جعفر ابن رضا (علیه السلام) یا شاه کرم در ۱۵ کیلومتری شمال شرق شهر اصفهان واقع شده است. در کتب شیعه و سنی این امامزاده را از نوادگان امام رضا (علیه السلام) دانسته‌اند. کرامات زیاد امامزاده جعفر ابن رضا (علیه السلام) باعث شده تا به امامزاده شاه کرم شهرت پیدا کند.
درحال حاضر از ساختمان قدیمی امامزاده شاه کرم تنها ضریح آن باقی مانده و بنایی مجهز در سه طبقه جای بقعه قدیمی را گرفته است. ۱۲۰ واحد زائرسرا، چهار نمازخانه و سالن اجتماعات از جمله امکانات جانبی این امامزاده هستند. با توجه به موقعیت و نزدیک بودن امامزاده شاه کرم به فرودگاه اصفهان، این مکان مقدس از مسافران و زائران بسیاری در طول سال میزبانی می‌کند.
زیارتگاه امامزاده زینب (سلام الله علیها)
زیارتگااه امامزاده زینبیه یا امامزاده زینب (سلام الله علیها) در شمال شرقی شهر اصفهان واقع شده است. ایشان از دختران امام موسی بن جعفر (علیه السلام) می باشند. مساحت زیارتگاه حدود ۴۰۰ متر مربع است که شامل رواقها، سه ایوان، یک بقعه و ۶۲ زائرسرا می شود.گچ‌بری‌های مقرنس در سقف حرم به سبک زمان صفویه و آینه‌کاری‌های هنرمندانه، زیبایی این بارگاه را چند برابر کرده است. ایستگاه متروی حرم زینبیه رفت و آمد به زیارتگاه را برای زائران راحت تر کرده است.

امامزاده زیارتگاه صحن رواق زائرسرا اصفهان قدمت زائرین اسماعیل مسجد صفویه معماری بقعه باقر احمد مرمت کتیبه قاجار مشروطه نستعلیق سومنات سقاخانه شاه کرم جعفر ابن رضا زینب آینه تزئینات

دیگر نوشته‌ها

شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم