معرفی امامزاده عبدالعظیم حسنی علیه السلام(تهران)
قدیمی ترین اثر در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی علیه السلام، سردر آجری می باشد که در درگاه اصلی حرم قرار دارد که روی آن نام بانی سردر «مجدالملک قمی براوستانی»...
قدیمی ترین اثر در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی علیه السلام، سردر آجری می باشد که در درگاه اصلی حرم قرار دارد که روی آن نام بانی سردر «مجدالملک قمی براوستانی» در قرن پنجم هجری درج شده است. همینطور در سمت چپ درگاه ذکر شده، کتیبهای وجود دارد که به بازسازی و تعمیر بنای بقعه، در نیمه دوم قرن دوم هجری قمری و به همت «محمدبن زید داعی علوی» اشاره می کند. در بعضی از کتاب های تاریخی نیز درباره مرمت و بازسازی حرم عبدالعظیم علیه السلام در قرن چهارم هجری قمری و در زمان «عضدالدوله دیلمی» مطالبی نوشته شده است.
کاملا مشخص است که ساخت و توسعه بارگاه حضرت عبدالعظیم علیه السلام در دوران های مختلف انجام شده است و ما اکنون شاهد مکانی روحانی و مملو از آثار و زیباییهای معماری دوره های مختلف هستیم ،با توجه به معماری و تزئینات باقیمانده از قرن های قبل در حرم مطهر عبدالعظیم حسنی علیه السلام، به نظر میرسد که بقعه مبارکه عبدالعظیم حسنی علیه السلام در زمان تیموریان تعمیراتی داشته.
همچنین حاکمان صفوی اقدامات قابل توجهی برای توسعه، ایجاد و مرمت آستانه مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام داشته اند که از جمله آن میتوان ساخت ایوان اصلی آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السلام را نام برد.
در دوران قاجاریان نیز بعد از انتخاب تهران به عنوان پایتخت کشور و هم جواری شهرستان ری به تهران، بارگاه عبدالعظیم حسنی علیه السلام نیز مورد توجه بیشتری قرار گرفت و ساختوسازهای زیادی در آن مکان شکل گرفت،لازم به ذکر است که بیشتر عمارات و بناهای حرم عبدالعظیم علیه السلام و امامزاده حمزه علیه السلام که درمجاورت بقعه مطهر عبدالعظیم حسنی علیه السلام دفن شدهاند، مربوط به آن دوران است.
از بخش های مختلف این زیارتگاه میتوان به ضریح نقرهای حرم که در دوران پادشاهی فتحعلی شاه قاجار ساخته شده ، صحن تازه، غرفهها و ایوانهای اطراف صحن تازه، کفشداریهای پیرامون ایوان آینه، ایوان آینه، بنای «مدرسه امینالسلطان» ، باغ جیران که در قسمت غربی حرم مطهر ایجاد شده است، باغ توتی که در ناحیه غربی صحن بزرگ احداث شده ، بقعه و گنبد امامزاده طاهر علیه السلام (آرامگاه امامزاده طاهر علیه السلام که در زمان حکومت ناصرالدین شاه و مظفرالدین شاه، به فرمان ضلالسلطان و به کوشش و همت رضا قلی خان سراج الملک ساخته شده است)، اشاره کرد. همینطور آینهکاری و ساخت ضریح نقره مقبره امامزاده حمزه علیه السلام نیز در زمان حکومت قاجاریان انجام شده.
حرم مطهر امامزاده عبدالعظیم حسنی علیه السلام که درمیان عموم به شاه عبدالعظیم معروف است، با سپری شدن قرون مختلف و عبور کردن از روزهای تلخ و شیرین تاریخ، اکنون با وسعت قابل توجهی در امر ساخت وساز در زمره مکان های زیارتی و سیاحتی تهران قرار گرفته
زیارتگاهی که از جمله اماکن تاریخی و متبرکه و مقدس کشور عزیزمان ایرن و شهرتهران است که میتواند به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری سیاحتی و زیارتی در کشور و استان تهران در نظر گرفته شده و به گردشگران جهان نیز معرفی گردد.
دیگر نوشتهها